EPDM lijmen op isolatie: de belangrijkste do’s en don’ts

EPDM-dakbedekking heeft verschillende voordelen. Een ervan is dat je het eenvoudig kan lijmen op isolatie. Wist je ook dat de combinatie met PIR uitstekend is? En dat je EPDM wel degelijk over bitumen kan lijmen? Lees er meteen meer over!

EPDM lijmen

EPDM lijmen op PIR: een populaire combinatie

PIR een populair isolatiemateriaal voor platte daken vanwege z’n hoge isolatiewaarde, druksterkte en lichte gewicht. EPDM is een synthetische rubber dat vaak als dakbedekking wordt gebruikt omdat het dankzij z’n flexibiliteit bestand is tegen zowat alle weersomstandigheden, waardoor het niet scheurt of beschadigt bij kou of warmte. De combinatie van PIR en EPDM biedt dus een uitstekende isolatie en bescherming voor platte daken.

Zo kies jij de juiste EPDM-lijm

Niet alle lijmsoorten zijn geschikt om EPDM te lijmen. Er zijn speciale EPDM-lijmen op de markt die een sterke en duurzame verbinding met het EPDM-membraan garanderen. Bij het kiezen van een lijmsoort is het belangrijk om te letten op een aantal factoren, zoals:

  • Hechting
    De lijm moet een goede hechting hebben op zowel het EPDM-membraan als het isolatiemateriaal.
  • Weerbestendigheid
    De lijm moet bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, wind en UV-straling.
  • Temperatuurbestendigheid
    De lijm moet bestand zijn tegen extreme temperaturen, zowel koude als warme.
  • Verwerking
    De lijm moet gemakkelijk te verwerken zijn en een lange verwerkingstijd hebben.

EPDM over bitumen, kan dat?

In sommige gevallen kan het nodig zijn om EPDM over een bestaand bitumendak te lijmen, ook wel gekend als dakleer. Dit vereist een speciale aanpak en het gebruik van een geschikte lijm die is ontworpen om op bitumen te hechten. Zorg ervoor dat de ondergrond droog is, dat het dak geïsoleerd is zodat er geen condens ontstaat en dat de ondergrond schoon blijft.

Andere ondergronden waarop je EPDM kunt lijmen zijn metalen zoals aluminium en zink.
Opgelet: op mastiek en PVC is dit niet mogelijk!

EPDM lijmen op kwaliteitsvolle isolatieplaten van Isolatiestock

Bij Isolatiestock vind je een breed scala aan isolatiematerialen van de hoogste kwaliteit. Onze ervaren medewerkers adviseren je graag over de beste keuze voor jouw project en voorzien je van alle benodigde materialen. Daarnaast garanderen wij jou een vaste prijs gedurende de volledige looptijd van je project.

Neem vandaag nog contact met ons op via info@isolatiestock.be of +32 (0)11 55 05 90 voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We staan klaar om je te adviseren en verder te helpen met je isolatieproject.