Verschillende soorten isolatiemateriaal: hun voordelen en toepassingen

Ga jij binnenkort een woning renoveren of een nieuwbouw zetten? Dan heb je een ruime keuze aan isolatiemateriaal. Welke soorten er bestaan en wat hun voordelen zijn? Dat leggen we hieronder helder voor je uit.

Isolatie van minerale wol

Als je graag minerale wol als isolatie wil, heb je 2 keuzes. Rotswol is gemaakt van vulkanisch gesteende en wordt vooral gebruikt om hellende daken, binnenmuren en vloeren te isoleren. Glaswol, gemaakt van glas, is dan weer ideaal om binnenkanten te isoleren, bijvoorbeeld tussen kepers en vloerbalken. Maar het doet ook goed dienst als spouwmuurisolatie. Verkrijgbaar in zachte isolatiedekens, halfharde en harde platen.

Voordelen:

  • Akoestisch en thermisch isolerend
  • Brandwerend en zelfs onbrandbaar
  • Eenvoudig te snijden en geschikt voor onregelmatige oppervlakken

Opgelet: minerale wol is niet geschikt voor vochtige plaatsen. Draag altijd bescherming wanneer je het plaatst, want jeuk en huidirratie zijn mogelijk.

Kunststofisolatie

Dankzij z’n lage lambda-waarde isoleert kunststof beter bij dezelfde dikte vergeleken met minerale wol. De meest voorkomende types kunststofisolatie zijn EPS, XPS, PUR, PIR, en PF. Omdat ze waterafstotend zijn, zijn ze ideaal om in vochtige omstandigheden te plaatsen. Kunststofisolatie gebruik je voor thermische isolatie van spouwmuren, vloeren, hellende en platte daken.

Voordelen:

  • Uitstekende thermische isolatie
  • Waterafstotend
  • Je kan kiezen uit 5 verschillende soorten: EPS (de goedkoopste), XPS, PUR, PIR, en PF (hoogste isolatiewaarde)

Kunststof is minder flexibel dan wol en daardoor minder geschikt voor oneffen oppervlakken. Bij sommige soorten zijn er ook dikkere platen nodig voor een betere isolatiewaarde.

Cellenglas

Cellenglas, gemaakt uit kwartszand en zo’n 70% gerecycleerd glas, is hard isolatiemateriaal dat bekendstaat om z’n hoge drukweerstand. Daarom is het ideaal om onder metselwerk te plaatsen om koudebruggen te voorkomen én om hellende en platte daken mee te isoleren. Ook is het geschikt voor muren, vloeren en vochtige ruimtes.

Voordelen:

  • Uitzonderlijk hoge drukweerstand
  • Geschikt voor vochtige ruimtes

Natuurlijk isolatiemateriaal

Natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel, kurk, hennep en schapenwol worden steeds populairder vanwege hun duurzame eigenschappen. Deze materialen zijn volledig natuurlijk, bevatten bijna geen chemische toevoegingen en hebben een minimale impact op het milieu. Ook worden ze lokaal gewonnen en geproduceerd.

Voordelen:

  • Milieuvriendelijk en duurzaam
  • Bevordert een gezond binnenklimaat
  • Gemaakt van hernieuwbare bronnen

Reflecterend isolatiemateriaal

Reflecterend isolatiemateriaal, vaak opgebouwd uit aluminiumfolie of gealuminiseerde folie, biedt effectieve isolatie door infraroodstralen te weerkaatsen. Deze materialen zijn dun, variërend van 0,5 tot 3 cm, maar bieden wel een sterke thermische weerstand. Het wordt voornamelijk gebruikt voor dakisolatie, waar het fungeert als onderdak, isolator en dampwerende laag.

Voordelen:

  • Uitstekende thermische weerstand door reflectie van warmte
  • Dun en licht, eenvoudig te installeren

Weet wel dat de toepassingsmogelijkheden van reflecterend isolatiemateriaal beperkt zijn. En dat je geen premies of overheidssteun krijgt voor dit type isolatie.

Grote stock isolatiemateriaal met een vaste prijs

Renovatie of nieuwbouwproject op de planning? Bij Isolatiestock begeleiden we jou naar het beste isolatiemateriaal voor jouw project. We garanderen niet alleen vaste, transparante prijzen, maar ook producten van topkwaliteit die aan al je eisen voldoen.

Neem vandaag nog contact met ons op via info@isolatiestock.be of +32 (0)11 55 05 90 voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We staan klaar om je te adviseren en verder te helpen met je isolatieproject.