Alles wat je moet weten over isolatieplaten: welke soorten zijn er en wat zijn hun toepassingen?

Isolatieplaten zijn onmisbaar voor een comfortabel en energiezuinig huis. Maar met de enorme keuze aan isolatieplaten op de markt, is het niet altijd eenvoudig om de juiste te kiezen. Welke isolatieplaten zijn er en wat zijn hun toepassingen? Je ontdekt het hier.

isolatieplaten

Welke soorten isolatieplaten zijn er?

PIR-isolatieplaten

PIR-platen (Polyisocyanuraat) zijn bekend om hun hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid, ook wanneer je maar een dunne plaat neemt. Deze harde schuimstofplaat is brandveilig, licht van gewicht en makkelijk te installeren. Ideaal om een spouwmuur of dak mee te isoleren, zelfs met een EPDM- of PVC-afwerking.

PUR-isolatieplaten

PUR-platen (Polyurethaan) hebben uitstekende thermische eigenschappen en beperken warmteverlies door hun lage thermische geleidbaarheid. Omdat je de platen ook in schuimvorm kan gebruiken, isoleer je er eenvoudig een hellend dak mee. Maar ook vloer- of spouwmuurisolatie zijn perfect mogelijk. Er hoeft trouwens niet te worden afgeplakt wanneer je hiermee isoleert, wat heel wat tijd uitspaart!

EPS-isolatieplaten

EPS (Geƫxpandeerd Polystyreen), oftewel piepschuim, is een budgetvriendelijke en lichte isolatieoptie die eenvoudig is in gebruik. Je kent het misschien wel als beschermingslaag bij huishoudtoestellen, maar het kan dus ook dienen om je woning mee te isoleren.

XPS-isolatieplaten

XPS (Geƫxtrudeerd Polystyreen) biedt uitstekende thermische isolatie en is bestand tegen vocht. Omdat deze platen zo drukvast zijn, zijn ze optimaal om vloeren mee te isoleren. Maar ook voor kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren is het een populaire optie.

Glaswol- en steenwol-isolatieplaten

Deze minerale wolplaten zijn perfect voor thermische en akoestische isolatie. Beide opties zijn duurzaam, brandwerend en waterafstotend. Zowel galswol als steenwol (of rotswol) zijn soepel, waardoor ze een goede optie zijn bij ongelijke ondergronden, zoals een zadeldak. Daarnaast worden ze ook regelmatig gebruikt bij dak-, vloer- en muurisolatie.

Waarvoor gebruik je isolatieplaten?

Isolatieplaten gebruik je voor verschillende toepassingen. Deze komen het vaakst voor:

  • Dakisolatie
    Isolatieplaten zijn een populaire keuze om daken te isoleren omdat je ze op grote oppervlaktes kan plaatsen en omdat ze drukvast zijn. PIR en PUR zijn uitstekende keuzes voor platte daken, terwijl minerale wolplaten eerder geschikt zijn voor hellende daken.
  • Vloerisolatie
    Bij vloerisolatie is het essentieel dat de isolatieplaten drukvast en waterafstotend zijn om scheuren en schimmels te vermijden. Wanneer dit op volle grond wordt geplaatst, ga je het best voor EPS, XPS, PUR of minerale wol. Opgelet: de isolatiewaarde van piepschuim ligt iets lager, dus kies hier liefst voor een dikke plaat.
  • Muurisolatie
    Minerale wolplaten zijn ideaal voor spouwmuren en voorzetwanden voor zowel thermische- als akoestische isolatie. Maar ook PUR-platen worden vaak gebruikt hiervoor. Dankzij de grote afmetingen van de platen is de isolatie snel afgewerkt.

Ga voor een grote stock isolatieplaten met een vaste prijs

Bij Isolatiestock begrijpen we het belang van de juiste isolatiematerialen voor jouw nieuwbouw- of renovatieprojecten. Dankzij onze grote stock isolatieplaten heb jij altijd de meest kwalitatieve oplossing met een vaste prijs gedurende de volledige looptijd van jouw project. Zo weet jij exact waar je aan toe bent.

Neem vandaag nog contact met ons op via info@isolatiestock.be of +32 (0)11 55 05 90 voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We staan klaar om je te adviseren en verder te helpen met je isolatieproject.